:: Terima kasih kerana mengunjungi blog ini. Sesiapa yang suka akan blog ini, sila click button follow untuk jadi follower cikgu. Terima kasih ::


Followers

Tuesday, 17 January 2012

DIY Persona Elegance Dashboard

salam
Hari nie aku nak tunjuk la DIY untuk buka dashboard proton persona elegance..

Senang je kot..korang follow je arahan di bawah nie
nie pun aku amik dari website Proton Persona Elergance Owner Club (PPEOC.



101020101206.jpg 
 Langkah 1 : Ok,yang ada tanda bulat² merah kosong tu guna skru driver mata rata yang dilapik dengan kain buruk untuk di umpil..dia just a clip,so bunyi agak kasar sikit masa nak umpil.



Langkah 2 : Yang ada tanda bulat² merah penuh tu tmpat skru. Pakai skru driver mata philips.
Selepas umpil dekat tmpat suis bulat² tu, nanti akan nampak 2 skru, jadi buka skru tu.
Tarik tempat suis tu keluar & cabut harness wayar yang ada kt belakang suis tu.
201020101237.jpg

201020101238.jpg

Langkah 3 : Yang ada tanda bulat² merah kosong buka pakai skru driver mata philips.
Lepas tu, cungkil sekeliling cover tu & lokasi clip pada tanda anak panah merah, ada empat..yang ni bunyi clip lagi kuat.haha..clip yang bawah dia sangkut sekali dengan tempat skru yang pada depan tempat skru yang dekat panel gear.

151020101220.jpg

151020101222.jpg


Langkah 4: Yang tanda bulat² merah kosong hanya umpil dengan skru driver.
Tarik keluar ikut arah anak panah, bunyi memang kasar.

151020101224.jpg

Pemegang handbrake hanya lekat & layur pakai lighter/hot blow pkai blower panas..da siap trim la ikut shape..hehehe.

141020101216.jpg

Bahagian yang telah siap di balut.

091020101197.jpg

Yang ni pic detail sikit bahagian dalam tempat radio. Skru bahagian radio ada 2 di atas & 2 di bawah. Kena buka baru boleh cabut radio & tampal sticker. Semua skru bersaiz sama. Harness boleh dicabut semua.
Nak assemble balik,skru kn radio dahulu, kemudian tempat suis harzard lamp. Lepas tu, pasang tempat adjust aircaond & skru..Yang terakhir boleh la pasang yang bahagian yang menggunakan clip seperti dashboard bahagian paling atas, panel lampu hazard yang ada lubang tu, panel aircond pada tiap kiri & kanan dashboard & tempat suis yang berbentuk bulat.

Sticker yang di perlukan anggaran saiz 2 kaki x 1 kaki. Terpulang pada geng nk pilih cap apa, 3M ka, China ka, Taiwan ka..Kalau nk deal sticker, boleh bagi tau aku.
Lepas tu kt tempat yang curve, aku layur pakai lighter je.hehe..sapa² ada blower panas Bosch yang macam kt kedai tinted lg senang nk bentukkan sticker tu.
Lagi 1, corak 3D sticker tu ikut sesuai masing² la nk menghala ke mana..macam aku buat pattern zig zag.

SELAMAT MENCUBA..

SILA BERHATI² SEMASA MENGGUNAKAN ALAT² YANG TAJAM ATAU PANAS.
SEMASA MEMASANG SEMULA PASTIKAN SEMUA DALAM KEADAAN KETAT, KALAU TIDAK SEMASA MEMANDU MESTI BERBUNYI "RATTLING"
Credit to : PPEOC


4 comments:

A.K.U.P.U.N.Y.A said...

salam bro..nk tnye...boleh x ajar cara nk bukak tempat simpan barang kat dashboard persona...kat kete saya patah and stucked xleh bukak...TQ

Anonymous said...

aku pn hadapi masalah yg sama ni.. laci xle bukak.. ada tips ke cmna nk buka.. konci keta bini ble plk de kt dalam.. mjawabla la aku kang..

romandroid 730 said...

Assalam! ada cara nak buka keseluruhan dash board....tolong tunjukkan,,,,,

romandroid 730 said...

Assalam ..boleh tunjuk ajarkan buka keseluruhan dash board

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...