:: Terima kasih kerana mengunjungi blog ini. Sesiapa yang suka akan blog ini, sila click button follow untuk jadi follower cikgu. Terima kasih ::


Followers

Thursday, 17 January 2013

Ternakan : Projek Pertama

assalamualaikum

 hari nie cikgu nak cite projek baru cikgu
cikgu nie kan suka g mancing, hari nie cikgu tukar sikit...tp sama lagi la.bab2 ikan lagi..


 PROJEK PENTERNAKAN IKAN AIR TAWAR

agak2 ikan apa ye cikgu nak bela?


Ikan Tilapia Merah

 
Cikgu menggunakan teknik ternakan dalam sangkar
dimana cikgu telah mengemaskini kolam terbiar di belakang rumah abah

nie la salah satu sangkar ikan tilapia 


 
murah je nak buat sangkar nie...
mula2 cikgu beli kayu untuk buat tiang dalam kolam..sebagai tempat gantung sangkar ikan tu la..
sangkar yg cikgu beli guna yang sangkar mcm laut punya la..tahan lama
sangkar nie die jual guna timbang kilo..
korang agak2 la nak besar mana..

 nie plak sangkar pembenihan

cikgu letak anak ikan yg kecik2 dalam nie dulu sebelum masuk dalam sangkar yang lebih besar.
nie pun cikgu buat sendiri..senang jer..guna batang paip pvc jer..


buat permulaan nie..,,cikgu baru ada 1 sangkar besar (ikan tilapia) .. 1 sangkar pembenihan (ikan patin).. bulan depan cikgu nak tambah 1 lagi sangkar besar... 

kat mana cikgu dapatkan anak ikan ye??

dekat kolam ternakan ikan di simpang pertang, negeri sembilan.


 nie toong thye aquatic di simpang pertang


benih2 ikan disini mmg cukup baik
anak ikan die cepat besar

cikgu beli anak ikan tilapia rm0.20 seekor...mmg best..yg 15 sen pun ada..tp kecik sgt

ok la..sampai disini dahulu la..


 

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...