:: Terima kasih kerana mengunjungi blog ini. Sesiapa yang suka akan blog ini, sila click button follow untuk jadi follower cikgu. Terima kasih ::


Followers

Friday, 23 September 2011

satelit akan terhempas di bumi Sebuah satelit Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) sebesar bas pesiaran yang berusia 20 tahun diramal jatuh ke bumi pada Jumaat ini.

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (AS) dan NASA mengesan Satelit Penyelidikan Atmosfera Atas (UARS) seberat enam tan yang berisiko untuk jatuh ke bumi.

Pasukan pakar bagaimanapun mengakui mereka tidak dapat mengesan lanjut berhubung perkara tersebut sehingga masa 20 minit atau mungkin seminit sebelum ia diramalkan terhempas.

“Kami tahu UARS akan terhempas di antara 57 latitud utara dan 57 latitud selatan yang meliputi kawasan didiami manusia.

“Masih terlalu awal untuk meramalkan lokasi dan masa UARS akan terhempas,” kata Mark Matney, saintis serpihan orbit di agensi angkasa lepas AS.

UARS dilancarkan pada pada 1991 untuk mengukur lapisan ozon, angin serta suhu dan ia merupakan satelit terbesar NASA yang dijangka jatuh selepas satelit Skylab terhempas di barat Australia pada 1979.

NASA bagaimanapun menegaskan ancaman UARS terhadap manusia dan harta benda awam adalah kecil.

“Ketika terhempas, UARS dijangka tidak akan meletup kerana ia tidak mempunyai minyak dan serpihannya mungkin akan bertaburan meliputi kawasan 800 kilometer,” jelas Martney. – AFP

3 comments:

mantan said...

Amir,
Beautiful blog!

mantan said...

Amir,
You have a beautiful blog!

mantan said...

Amir,
You have a beautiful blog!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...