Resepi Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan
1 ketul kepala ikan merah
1 inci halia *hiris
1 ketul bawang putih *hiris
1/4 bawang besar *potong dadu
3 sudu serbuk kari *bancuh dengan sedikit air
Sedikit daun kari
1/4 tin susu cair F&N
1/4 cawan jus asam jawa
Bendi, tomato, kentang *ikut suka, saya letak carrot dengan kentang sebab takde bahan :P
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air mengikut tahap kepekatan yang diinginkan.
3. Masukkan kepala ikan. Masak dengan api perlahan.
4. Masukkan sayuran. Selepas itu, masukkan susu cair. Agak-agaklah nak lemak tahap mana. Masukkan daun kari.
5. Akhir sekali, masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment