Tomyam bujang
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 2 keping dada ayam ( dipotong dadu)
- 1 paket fishball
- 3 batang serai ( ditumbuk kasar )
- 2 keping asam keping
- 3 biji tomato ( potong 6 )
- 2 ulas bawang besar (potong 6 )
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- 2 sdb cili boh/cili powder
- 5-6 biji cili padi ( ditumbuk kasar )
- 3-4 gelas air
- 1 biji limau nipis ( diambil jus nyer )
- Sayur-sayur bunga kobis,kobis dan carrot ( ikut suke sy letak pe yg da je lam peti ais )
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Masakkan air sampai mendidih.Masukkan cili boh+cili powder skit,bawang putih dan bawang merah yang telah dipotong.
- Selepas itu,masukkan pula serai,asam keping,tomato dan cili padi.
- Masukkan ayam yang telah dipotong dadu tadi dan fishball. Masak seketika.
- Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa dan air perahan limau nipis.
- Last sekali masukkan sayur2 tadi..biar seketika( ikut suka nak letak sayur pe..)
- Boleh dihidang dengan nasi putih,bihun,kueh teow dan.... (sy makan dgn mihun..so jadi la..mihun tomyam)
No comments:
Post a Comment